čtvrtek 1. května 2014

Novinky z testerské komunity: Pro[Test] a Průvodce testováním

Poslední rok byl v komunitě testerů obzvláště rušný a nabitý událostmi. Pořádala se řada setkání profesních test manažerů, test analytiků a testerů (vím o několika desítkách jen v Praze) plus každoroční konference CzechTest. A to jsou pouze ty akce, o kterých vím a kterých jsem se v řadě případů účastnila.

Jsem ráda, že mohu říct, že jsem z části k tomuto přispěla i já:  

  • Nejdříve jsem uspořádala dvě setkání test manažerů a dalších příznivců testování v pražských hospodách (Testing pub).
  • Na to jsem se seznámila se skupinou test manažerů, kteří na začátku roku 2013 začali pořádat organizované tématické diskuze o testování softwaru a sdílení know-how nazvané pro[Test] (Profesionální Testeři nebo taky "pro testování"). 
  • Poté jsem začala s kolegou Petrem Roudenským psát knihu o testování, která vyšla koncem listopadu: Řízení kvality softwaru: Průvodce testováním.
  • Zúčastnila jsem se opět CzechTestu, kde jsem měla s Mirkem Rendou prezentaci o využití klikačů v ČSOB. (Pozor, klikač není ještě tester. Netestuje, ale pouze kliká podle scénářů). (Prezentaci najdete v sekci ke stažení.) Nyní už se blíží další ročník konference CzechTest, která bude 26.- 27.6.2014
  • A když k tomu přidám práci na projektech týkajících se NFC technologií a hektickém novém občanském zákoníku, byla jsem velmi šťastná, že si na chvilku odpočinu na mateřské.

Více o pro[Test]u

Jedná se o setkání lidí, kteří se zabývají testováním softwaru, zejména test manažerů, ale pořádají i akce pro začínající testery. Kdokoli se může přijít podívat a seznámit se s kolegy z jiných firem. Pokud hledáte informace o tom, jak jsou na tom s automatizací testů v jiných firmách, s jakými problémy se potýkají, jak řeší anonymizaci dat nebo jaké zkušenosti mají s off-shoringem, právě tyto věci se na pro[Test]u řeší.
Pokud máte dotaz nebo hledáte radu, jak řešit nějaký problém, předneste ho na pro[Test]u a zdarma získáte názor několika desítek zkušených test manažerů.

Naopak na akcích protestu nejsou firmy prodávájící své služby nebo nástroje, jen banda lidí, které testování opravdu zajímá a baví natolik, že tomu věnují i svůj volný čas po pracovní době.  

Účast na akcích je vždy zdarma, společně se sice skládáme na občerstvení nebo občas na pronájem prostor, příspěvek je ale dobrovolný a často anonymní, takže nikdo se nebude zajímat, zda jste právě vy přispěli, nebo ne.

Kromě diskuzí test manažerů na konkrétní téma se pořádají i akce, kde si můžete vyzkoušet testování v praxi. Společně si pak cvičíte vytváření test casů, testování a reportování chyb. Nebo se můžete zúčastnit jen mojí nejoblíbenější části a to je povídání v hospodě. Se starými i novými známými pak můžete řešit cokoli Vás zajímá.

Stránky pro[test]u najdete zde nebo na Google plus.  

Více o knize o testování

K projektu psaní knihy mě přizval Petr Roudenský, který hledal spoluautora a přestože jsme se do té doby neznali, slyšel o mě a narazil i na můj blog. Společně jsme vedli řadu diskuzí o testování a co by mělo být v jednotlivých kapitolách. Snažili jsme se vytvořit praktického průvodce celým procesem testování, který by srozumitelně a přesně popisoval praktiky a zákonitosti testování.

Řízení kvality softwaru. Průvodce testováním - Petr Roudenský, Anna Havlíčková - Computer Press

Na obsah knihy se můžete podívat zde.
Pokud hledáte něco do své knihovničky nebo do firmy pro nováčky, věřím, že tato kniha bude to pravé.

O Méďovi a testování na mateřské

Syn Medard Havlíček se narodil 14.2. a předevčírem (29.4.) se mnou absolvoval svou první "konferenci" o testování: Pro[Test] Special.    

Nadále tedy zůstávám aktivním účastníkem komunity testerů, poskytuji konzultace, rady a diskutuji s ostatními test manažery. Momentálně zároveň pracuji na něčem novém, čím bych přispěla k rozvoji testování softwaru.


2 komentáře:

  1. nemam nic s testery z CSOB, ale logicky kdyz nekdo povazuje testery v CSOB pouze za klikace, tak bud musi byt excelentni odbornik na testovani, ze by je vsechny schoval do kapsy a otestoval vse sam za ne, a to nejvice behem 2 tydnu anebo jim jenom zavidi dobry flek. Zapomel jsem este na jinou eventualitu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, zapomněl. Klikač není označení špatného testera, jak mám pocit, že se domníváte. Rozdíl mezi klikačem a testerem juniorem není v jejich počátečních znalostech a schopnostech, ale v popisu pracovní pozice. Klikač je člověk najatý na pouhé provádění testovacích scénářů, jeho školení a jeho dalšímu rozvoji je věnována minimální pozornost. Klikači bývají součástí skupiny klikačů a nemusí být součástí testovacího týmu. Klikači jsou většinou placeni od hodiny a počítá se s nimi krátkodobě.
      Junior tester může mít při přijetí stejné znalosti a zkušenosti jako klikač, ale je pracuje pod vedením zkušenějších testerů v testovacím týmu. Je školen jak v dané doméně tak v testovacích technikách. A i když občas provádí manuální testovací scénáře, očekává se od něj větší samostatnost při testování a postupně přebírá další testovací aktivity, jako je příprava testů a testovacích dat. Tester obvykle pracuje na plný nebo částečný úvazek a počítá se s ním dlouhodobě.
      Pochopitelně definici klikače nenajdete v testovacích metodikách ani se toto označení neobjevuje v inzerátech, jedná se o žargon, kterým se odlišují profesionální testeři od brigádníků. Pro zajímavost: při mém výzkumu při doktorském studiu jsem zjistila, že zkušený tester bývá při testování zhruba 10x efektivnější něž úplný junior nebo klikač. Pochopitelně čím zkušenější tester, tím je efektivnější.
      Co se týká ČSOB či KBC ICT, tak zaměstnává jak testery, test analytiky a test manažery (já jsem již několik let jeden z nich), kteří jsou kmenoví zaměstnanci, tak i brigádníky z řad studentů, kteří jsou placeni od hodiny a vykonávají roli klikačů.
      Nepovažuji tedy testery v ČSOB za klikače, ale rozlišuji mezi zkušenými testery z ČSOB, kteří připravují a provádí testy a mají hluboké technické a doménové znalosti od brigádníků, kteří neovládají ani testovanou doménu ani nemají technické znalosti.

      Vymazat

Oblíbené příspěvky