pátek 18. ledna 2013

Co si stáhnout a přečíst o testování v roce 2013?

Zde najdete nové materiály o testování softwaru, šablony a další pomůcky, protože v tomto článku Vám přináším to nejlepší, co jsem v minulém roce napsala, přečetla nebo připravila pro sebe, své studenty, testery, test analytiky a test manažery. Všechny odkazované materiály najdete rovněž v sekci ke stažení.

Příručka o testování a tvorbě uživatelské přívětivosti
První materiál, který bych doporučila, není mým dílem, ale výjimečně podařenou bakalářskou prácí od Bc. Filipa Knoppa, který velmi dobře vysvětluje jednotlivé aspekty uživatelské přívětivosti i toho, jak uživatelskou přívětivost testovat. Tento materiál by si měl přečíst každý tester, test analytik, programátor nebo analytik zabývající se zejména weby, ale i jinými aplikacemi určenými pro širokou veřejnost.
Vysokoškolské práce najdete k dispozici volně ke stažení na stránkách dané vysoké školy. Jejich kvalita se různí a často v nich narazíte na nekvalitní a zavádějící informace, stejně jako na výborné odborné práce, které vykazují rozsáhlé zkušenosti a znalosti. Vyhledávat a stahovat vysokoškolské práce můžete například zde:
Nové poznatky o testování a kvalitě SW
Další dva materiály Vám představí zajímavé nové poznatky o testování softwaru. Tyto poznatky vycházejí z nově publikovaných informací a průzkumů. Není tam tedy nic, co by jste slyšeli již 10x na nějaké konferenci nebo něco, co by jsi někdo vymyslel na základě vlastních zkušeností. Jedná se pouze o podložená fakta a navíc zbrusu nová!
(Bohužel obojí je v angličtině, ale i pokud jste s tímto jazykem na štíru, zkuste se mrknout aspoň na prezentaci. Google Vám při překladu jistě pomůže.)

Co otestovat: seznamy testovacích nápadů pro testery a test analytiky
Pro testery a test analytiky jsem začala vytvářet seznamy testovacích nápadů. Zatím mám pro Vás jen obecný seznam nápadů na otestování webové aplikace. Tento seznam vznikl jako 15 minutové cvičení, které jsme dostali za úkol na jednom tréningu Bug huntingu. (Byla to taková trochu soutěž, kde se mi podařilo objevit nejvíce chyb a vyhrát krabici sladkostí. :)  Aspoň jsem si trochu odpočinula od Test managementu a osvěžila svoje testovací dovednosti.)
Plánuji připravit ještě další seznamy, např. na otestování textového pole, celočíselného pole, objektu osoby (objekt s jménem, rod. číslem, adresou). Tyto seznamy později dodám do tohoto příspěvku i do sekce ke stažení.
  
Šablony pro test manažery
Pro test manažery jsem v průběhu minulého roku zveřejnila jednoduchou šablonu test plánu a test reportu, kterou běžně používám při výuce testování nebo řízení kvality softwaru nebo menší projektíky:

Přeji hladké, úspěšné ale i zábavné testování!
A pokud máte taky nějaké dokumenty, o které by jste se chtěli podělit, tak pošlete! 

2 komentáře:

  1. Doporučuju sledovat následující zdroje:
    http://testertested.blogspot.com
    http://test-givethebest.blogspot.cz
    http://www.softwaretestinghelp.com

    OdpovědětVymazat
  2. Mnou doporučené blogy a stránky najdete v pravém sloupci v sekci kde se inspiruji. Pradeepův blog (Tester tested!), který doporučujete, je jeden z těch, které sleduji pravidelně a s Pradeepem si píši už přes 5 let. Bohužel hodně příspěvků je zaměřených na Indické reálie, na prvním místě bych tedy doporučila spíše blog konference EuroSTAR, kde vycházejí články a prezentace řady světově známých odborníků.

    OdpovědětVymazat

Oblíbené příspěvky