středa 23. března 2011

Jak je důležité umět prezentovat své nápady

Před dvěma týdny jsem se účastnila konference CzechTest a byla to úžasná zkušenost, jelikož mezi přednášejícími byla řada zahraničních odborníků s 10 a často i 20 lety zkušeností v oblasti testování softwaru. Takových lidí je u nás žalostný nedostatek, nemám pravdu? Největší dojem na mě ale udělal Lloyd Roden, konzultant z Velké Británie, který mimo jiné přednáší taky na konferencích, jako jsou STARWest, STAREast, AsiaSTAR and EuroSTAR.

Čím se tento muž lišil od ostatních řečníků, nebyly jeho myšlenky a obsah jeho prezentací, jelikož jsem potkala řadu chytrých a zkušených lidí, ale jeho komunikační a prezentační dovednosti. Po jeho příspěvku, nejen opravdu přemýšlíte nad tématem, ale hlavně se cítíte nabytí energií a těšíte se, až tyto myšlenky vyzkoušíte v praxi. To, že Lloyd umí lidi kolem sebe přesvědčit a nadchnout je pravděpodobně i jedna z věcí, které ho dělají výborným test manažerem. Protože testování a zejména test management je především o komunikaci.

Rik Marselis, jeden z dalších řečníků, nám položil otázku, zda je testování technický obor nebo spíše humanitní. Já zastávám názor, že je to obojí, jelikož technické znalosti se zde snoubí s komunikačními dovednostmi, asertivitou a diplomacií.

Existují dobří testeři, kteří si rozumí více s počítači než s lidmi, a to je v pořádku, ale pouze do té doby, pokud jsou v týmu s testery, kteří mají velmi dobré komunikační schopnosti a rozumí potřebám stakeholdrů (= uživatelům a ostatním osobám na projektu).
Schopnost efektivní komunikace je nejdůležitější vlastností manažerů a všech osob, které si přejí být vyslyšeny. A já ještě nepotkala testera, který by si nepřál být vyslyšen a nesnažil se prosazovat kvalitu ve své organizaci.

Tester je nejlepší přítel programátora. 

Já učím svoje studenty, že tester je nejlepší přítel programátora. Skeptici jistě nesouhlasí: jak může být někdo, kdo neustále nachází chyby v něčí práci jeho nejlepší přítel?
Jedině díky taktu, respektu k programátorovi a poskytování informací, které programátorovi ulehčují jeho práci.
Ale moment! Tohle je přesně to, co znamená být dobrým testerem. Tester poskytuje informace. Není to skvělé?!

Programátor je pouze další osobou, které pomáháme poskytováním potřebných informací. Pokud se dobře staráme o programátory a pomáháme jim rychle nacházet a opravovat problémy poskytováním relevantních informací, často se stáváme dobrými přáteli.
Programátoři nám neposkytují službu opravování chyb, my jim poskytujeme službu dodávání potřebných informací. Samozřejmě nejsou jediní, komu tuto služby poskytujeme, ale jsou skupinou, kterou často zanedbáváme. Pokud někomu nevěnujeme pozornost, kterou si zaslouží, nebo i hůř na něj nadáváme, není se co divit, že pak vztahy nejsou ideální. Špatný vztah mezi testery a programátory je pak znakem špatných testerů a managementu, který problém ignoruje.


Tester poskytuje informace. Dobrý tester poskytuje ty správné informace.


Z tohoto důvodu bych Vás všechny chtěla vyzvat: Běžte za programátory. Seznamte se. Zjistěte, jak by jste jim mohli pomoct. Zeptejte se jich, jaké informace by chtěli mít v reportu chyby, co jim na reportech vadí. Zeptejte se na jejich další problémy s kvalitou a žádejte je o zpětnou vazbu pravidelně.
Toto je dovednost, kterou musíme neustále pilovat: jak poskytovat ty správné informace a jak je správně komunikovat.

A pokud byste chtěli se hned do toho pustit, zde je pár tipů, jak začít.

Tipy:

4 komentáře:

  1. K Vasim typom by som este pridal odkaz na:

    http://www.associationforsoftwaretesting.org/training/

    Kde sa da prihlasit na velmi kvalitne online kurzy o testovani, tvorene tymom okolo Cema Kanera.

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji za tip, vypadá to zajímavě. Vy jste už nějaký z těchto kurzů absolvoval?

    OdpovědětVymazat
  3. Ano, jak BBST Foundations tak BBST Bug Advocacy. Mozem len doporucit.

    OdpovědětVymazat
  4. Osobně si myslím, že hodně materiálů přímo od Cema Kanera a lidí okolo něj je přímo na internetu a kurzy tohoto typu jsou zbytečné. Pokud to samozřejmě není přímo osobní kurz, kde se setkáte s daným expertem tváří v tvář.
    Pro ostatní doporučuji Cem Kanerův blog a blog EuroSTAR konference. Odkazy najdete v pravém sloupci v sekci, kde se inspiruji.

    OdpovědětVymazat

Oblíbené příspěvky