čtvrtek 1. května 2014

Novinky z testerské komunity: Pro[Test] a Průvodce testováním

Poslední rok byl v komunitě testerů obzvláště rušný a nabitý událostmi. Pořádala se řada setkání profesních test manažerů, test analytiků a testerů (vím o několika desítkách jen v Praze) plus každoroční konference CzechTest. A to jsou pouze ty akce, o kterých vím a kterých jsem se v řadě případů účastnila.

Jsem ráda, že mohu říct, že jsem z části k tomuto přispěla i já:  

  • Nejdříve jsem uspořádala dvě setkání test manažerů a dalších příznivců testování v pražských hospodách (Testing pub).
  • Na to jsem se seznámila se skupinou test manažerů, kteří na začátku roku 2013 začali pořádat organizované tématické diskuze o testování softwaru a sdílení know-how nazvané pro[Test] (Profesionální Testeři nebo taky "pro testování"). 
  • Poté jsem začala s kolegou Petrem Roudenským psát knihu o testování, která vyšla koncem listopadu: Řízení kvality softwaru: Průvodce testováním.
  • Zúčastnila jsem se opět CzechTestu, kde jsem měla s Mirkem Rendou prezentaci o využití klikačů v ČSOB. (Pozor, klikač není ještě tester. Netestuje, ale pouze kliká podle scénářů). (Prezentaci najdete v sekci ke stažení.) Nyní už se blíží další ročník konference CzechTest, která bude 26.- 27.6.2014
  • A když k tomu přidám práci na projektech týkajících se NFC technologií a hektickém novém občanském zákoníku, byla jsem velmi šťastná, že si na chvilku odpočinu na mateřské.

Více o pro[Test]u

Jedná se o setkání lidí, kteří se zabývají testováním softwaru, zejména test manažerů, ale pořádají i akce pro začínající testery. Kdokoli se může přijít podívat a seznámit se s kolegy z jiných firem. Pokud hledáte informace o tom, jak jsou na tom s automatizací testů v jiných firmách, s jakými problémy se potýkají, jak řeší anonymizaci dat nebo jaké zkušenosti mají s off-shoringem, právě tyto věci se na pro[Test]u řeší.
Pokud máte dotaz nebo hledáte radu, jak řešit nějaký problém, předneste ho na pro[Test]u a zdarma získáte názor několika desítek zkušených test manažerů.

Naopak na akcích protestu nejsou firmy prodávájící své služby nebo nástroje, jen banda lidí, které testování opravdu zajímá a baví natolik, že tomu věnují i svůj volný čas po pracovní době.  

Účast na akcích je vždy zdarma, společně se sice skládáme na občerstvení nebo občas na pronájem prostor, příspěvek je ale dobrovolný a často anonymní, takže nikdo se nebude zajímat, zda jste právě vy přispěli, nebo ne.

Kromě diskuzí test manažerů na konkrétní téma se pořádají i akce, kde si můžete vyzkoušet testování v praxi. Společně si pak cvičíte vytváření test casů, testování a reportování chyb. Nebo se můžete zúčastnit jen mojí nejoblíbenější části a to je povídání v hospodě. Se starými i novými známými pak můžete řešit cokoli Vás zajímá.

Stránky pro[test]u najdete zde nebo na Google plus.  

Více o knize o testování

K projektu psaní knihy mě přizval Petr Roudenský, který hledal spoluautora a přestože jsme se do té doby neznali, slyšel o mě a narazil i na můj blog. Společně jsme vedli řadu diskuzí o testování a co by mělo být v jednotlivých kapitolách. Snažili jsme se vytvořit praktického průvodce celým procesem testování, který by srozumitelně a přesně popisoval praktiky a zákonitosti testování.

Řízení kvality softwaru. Průvodce testováním - Petr Roudenský, Anna Havlíčková - Computer Press

Na obsah knihy se můžete podívat zde.
Pokud hledáte něco do své knihovničky nebo do firmy pro nováčky, věřím, že tato kniha bude to pravé.

O Méďovi a testování na mateřské

Syn Medard Havlíček se narodil 14.2. a předevčírem (29.4.) se mnou absolvoval svou první "konferenci" o testování: Pro[Test] Special.    

Nadále tedy zůstávám aktivním účastníkem komunity testerů, poskytuji konzultace, rady a diskutuji s ostatními test manažery. Momentálně zároveň pracuji na něčem novém, čím bych přispěla k rozvoji testování softwaru.


Oblíbené příspěvky